הקדמה חשובה:
זהו לא עוד מאמר על מפות אתר. כלומר, זהו עוד מאמר על מפות אתר, שמנסה לא להיות עוד מאמר על מפות אתר. בגדול אני חושב שההנחיות של גוגל בכל הנוגע למפות אתר די מקיפות, וישנם מספיק מדריכים שמסתובבים להם ברשת ולכן במאמר זה אתמקד בכמה דברים שיעזרו לכם לתעדף, לחסוך זמן או לפתור התלבטויות במורד הדרך.
חשיבות מפת אתר משתנה בהתאם לאתר
כל מקדם צעיר וכל מקדמת ותיקה ידעו לדקלם מתוך שינה - "מפות אתר חשובות לקידום אתר!". אוקיי, נכון, אבל צריך לדעת *מדוע* הן חשובות, מתי הן חשובות יותר ומתי הן חשובות פחות.
מפות אתר ממלאות פונקציה אחת בלבד - הנגשת כתובות באתר (URLs) שאנחנו רוצים שמנועי החיפוש יראו, בפורמט אותו מנועי החיפוש מבינים. מה מפות אתר לא עושות - הן לא מעניקות בוסט במיקומים והן לא הופכות את הכתובות שבתוכן לחשובות יותר או פחות על פני כתובות אחרות שלא נמצאות במפת האתר.
אם, למשל, גוגל כבר מכיר כתובת מסוימת באתר (בעזרת קישורים פנימיים או קישורים נכנסים), אין שום ערך מוסף בכך שהכתובת הזו נמצאת גם במפת האתר. זה לא שגוגל יגלה את הכתובת פעם אחת מתוך קישור פנימי, ואז יגלה אותה שוב דרך מפת האתר ויגיד ״וואו מדהים הכתובת הזו גם פה וגם פה ולכן אני אתן לכם עוד שני מיקומים עלייייייי יא אחים״.
כלומר, חשיבות מפות אתר עבור מנועי חיפוש גדלה ככל שהאתר המדובר מורכב, עמוק וגדול יותר, ויש חשש (סביר, בהתחשב בנסיבות) שגוגל יתקשה לגלות את כל הכתובות שחשובות לנו באמצעות מבנה הקישורים הפנימיים הקיים או שיקח לו זמן רב עד שיגלה כתובות חדשות באתר.
למרות האמור לעיל, במידה והמערכת שלכם מייצרת מפות אתר, אני ממליץ להגיש אותן לגוגל גם עבור אתרים קטנים כיוון שמפות אתר עוזרות לגוגל לגלות כתובות חדשות באתר מהר יותר מאשר בצורה טבעית בזמן סריקה של האתר.
גוגל מתעלם מ-priority ו-changefreq במפות אתר
קראתם נכון. עובדי גוגל אמרו כמה פעמים שגוגל מתעלם מהמאפיינים הללו במפות האתר. אם נחשוב על זה בצורה ״גוגלית״, זה עושה שכל. בתור מנוע חיפוש, גוגל תמיד יעדיף להתבסס על סיגנלים ולחשב לבד מאשר שאתם תגידו לו מה חשוב, כיוון שזה נתון למניפולציה. במילים אחרות, גוגל לא סומך עליכם שתגידו לו מהי החשיבות של דף מסוים או מהי תדירות העדכון של דף, אלא שתראו לו במעשים בשטח שעבורו מתפרשים כסיגנלים.
רוצים להראות שדף מסוים באתר חשוב? במקום priority במפת האתר, קשרו אליו יותר מדפים פנימיים, הוסיפו אותו לתפריט, צרו קישורים נכנסים וכו'. רוצים להראות שדף מסוים מתעדכן בתדירות גבוהה? במקום changefreq, ניחשתם נכון, עדכנו את הדף בתדירות גבוהה. אני יודע, מהפכני.
מפת אתר לא חייבת להיות קובץ xml
אין ספק שבכל הנוגע למפות אתר, xml הוא הסטנדרט, אבל חשוב לדעת שגוגל יודע לקבל גם סוגי קבצים אחרים. במידה והמערכת שלכם לא מייצרת מפות אתר דינאמיות, ואין לכם יכולת ליצור מפות אתר בפורמט xml, אפשר להשתמש גם בקובץ טקסט פשוט הכולל רשימה של URLs או בפיד ה-RSS שלכם ואפילו ניתן להגיש אותם באמצעות Google Search Console.
ניתן להגיש מפות אתר חיצוניות לגוגל
החלק הזה רלוונטי אליכם, אם יצרתם מפת אתר באופן ידני אבל אינכם יכולים להעלות אותה לשרת מכל מיני סיבות שהן, או שאתם משתמשים בשירות צד שלישי שסורק את האתר שלכם ומייצר מפת אתר דינאמית בכתובת שאינה על הדומיין שלכם.
אם תנסו להגיש מפת אתר שלא מאוחסנת תחת הדומיין שלכם בסרץ׳ קונסול, תקבלו הודעת שגיאה שאומרת שלא ניתן להגיש כתובות שאינן תחת הנכס שאתם מנהלים. כלומר, אם מפת האתר לא נמצאת על הדומיין שלכם, לא תצליחו להגיש אותה לגוגל בדרך הקלאסית.
אל חשש! 😮💨 ישנה דרך אלטרנטיבית ופחות נוחה להגיש מפות אתר שאינן על השרת שלכם לגוגל. להכנת המנה הזו תצטרכו קובץ robots.txt ברוט של הדומיין ואת היכולת לערוך אותו וזהו. על מנת להוסיף מפות אתר חיצוניות באמצעות robots.txt, הוסיפו את השורה הבאה עבור כל מפה שתרצו והחליפו את הכתובת בכתובת מפת האתר הרצויה:
Sitemap: https://www.notmydomain.co.il/sitemap.xml
בפעם הבאה שגוגלבוט יבוא לסרוק את קובץ ה-robots.txt שלכם, הוא יראה את מפת האתר וישייך אותה אל האתר שלכם.
בהצלחה.